RSS

ADÇ/ALC Semineri (2 Kasım 2007)

31 Ekim 2007 Çarşamba

Ankara Dilbilim Çevresi'nin 2 Kasım 2007 Cuma günkü semineri Cem Bozşahin tarafından verilecek. Psikoloji ve Dilbilimde Berimselcilik başlığını taşıyan konuşma, 16:40'ta Ankara Üniversitesi DTCF Ana Bina 2. katta bulunan Muzaffer Göker toplanti salonunda (242 no'lu oda) olacak. Herkesi bekliyoruz...

Konuşma afişini buradan indirebilirsiniz.


Konuşma Özeti:

2 Kasım 2007, 16:40
A.Ü.DTCF Muzaffer Göker Salonu (Ana Bina 2. kat - 242 no'lu oda)



Psikoloji ve Dilbilimde Berimselcilik

Cem Bozşahin (ODTÜ)


Berimselcilik (ing. computationalism) dilbilimde ve psikolojide 1950'lerden beri etkili olan bir akımdır. Bu konuşmada bu yaklaşımın psikoloji ve dilbilimde hipotez kurmakta nasıl bir etkisi olduğu tartışılacaktır. Genel kanının aksine bu yaklaşım kullanımcı (ing. instrumentalist) değildir, farklı bir bilimsel hipotezleme önermektedir.

Genel bir tanıtımdan sonra, ODTÜ'de yaptığımız bir çalışmayı detaylı
örneklendirerek bilişçilik (ing. cognitivism) ve berimselcilik farkını vurgulamağa çalışacağım. Coltekin ve Bayer'le ortak çalışmamızda, sözcük ediniminin bilişsel aşamalı öğrenilmesi hipoteziyle, süreklilik gösteren bir problemin ilk aşamaları olması hipotezini değerlendirdik. İlk sonuçlarımız, sözcüklerin, dilbiligisi ediniminden farklı bir şekilde edinilmediğini, erken öğrenilmelerinin iki önemli nedeninin de sözcüklerin nispeten daha kısa ve daha az belirsizlik içeren ifadeler olmasından kaynaklanabileceğini gösteriyor.


Hiç yorum yok: